De zon geeft u letterlijk energie. Met zonnepanelen op het dak van uw huis kunt u zelf makkelijk stroom opwekken. Men noemt ze ook wel PV-systemen, naar het Engelse begrip PhotoVoltaic energy. Het systeem maakt gebruik van de omzetting van licht naar elektrische spanning. Zonnestroompanelen zijn dus andere zonnepanelen dan de collectoren van de zonneboiler.
Hoe werkt zonnestroom?
Een PV-systeem bestaat uit zonnepanelen, een omvormer en elektriciteitskabels. Het principe is heel simpel: het zonnepaneel bevat zonnecellen die uit twee lagen silicium bestaan en die zonlicht omzetten naar elektriciteit. Het systeem werkt helemaal zonder bewegende delen.
Feiten over zonnestroom
De zon levert elke dag energie. Ook als het bewolkt is. Sterker nog: de zon levert in Nederland gemiddeld 40 keer zoveel energie als we nodig hebben. De aanschaf van zonnepanelen is dus ook in wisselvallige klimaat de moeite waard. Zeker nu de energieprijzen blijven stijgen. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt - bij een jaarlijkse stroomprijsstijging van 10% - op ongeveer 10 jaar. Als de energieprijzen nog verder stijgen, wordt de terugverdienperiode natuurlijk korter. Hoeveel stroom een zonnepaneel precies oplevert, is afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de hellinghoek waaronder het paneel is geplaatst en het oppervlak van het paneel.
Uiteraard heeft ook de hoeveelheid zonlicht grote invloed. Het maximale vermogen dat de zonnestroom installatie kan leveren, wordt uitgedrukt in Wattpiek. Per 100 Wp levert een installatie jaarlijst ongeveer 85 kWh per jaar. Hiervan kunt u dankzij een omvormer in uw meterkast rechtstreeks gebruik maken. Uw eigen stroom dus, gewoon via uw stopcontact! De zonnestroom die u zelf niet gebruikt, levert u tegen betaling aan het energiebedrijf.